vrijdag 11 december 2009

Bevolkingsdaling kans of bedreiging?

Jaargang 1 Nieuwbrief 2


In de eerste nieuwsbrief ben ik begonnen met een verwijzing naar prof. de Blot die heel boeiende lezingen houdt over spiritueel leiderschap. Dat is een mooie springplank om in deze tweede nieuwsbrief van Chic-Actueel aandacht te besteden aan de krimp waar Nederland in de komende jaren mee te maken gaat krijgen en waar enkele regio’s, zoals Parkstad Limburg, nu al mee worden geconfronteerd.

Een van de laatste artikelen van overheidsmanagement.nl ging deze maand over de bevolkingsdaling waar Nederland in de komende jaren mee te maken gaat krijgen.
Om de krimp met alle gevolgen van dien succesvol op te kunnen vangen is leiderschap noodzakelijk. Laat ik mijn eigen regio Parkstad Limburg maar als voorbeeld nemen. De situatie in Parkstad Limburg is complex. Vanuit het ministerie is duidelijk aandacht voor de problematiek en wordt met name ingezet op solidariteit, meebetalen door de regio’s die nog geen last hebben van de krimp. Vanuit de provincie klinken stemmen die hun bezorgdheid uiten over met name de woningbouw. Men is bang dat er te veel gebouwd wordt en de leegstand niet adequaat wordt aangepakt. dan is er nog de WGR+ parkstad Limburg die met haar agenda ook probeert de problemen het hoofd te bieden en uiteindelijk zijn er de autonome gemeenteraden met hun colleges. De vraag is wie hier nu als leider zou moeten optreden of hoe het leiderschap in deze complexe situatie vorm zou moeten krijgen. Duidelijk is inmiddels wel dat de gemeenten hun eigen autonomie niet zo maar opgeven, hoewel de financiële druk op de begroting wel meer perspectief lijkt te bieden omdat men net ten behoeve van die eigen autonomie creatief op zoek zal moeten naar oplossingen die meer efficiency met zich meebrengen om ruimte te creëren op de begroting en de uitdagingen van de komende jaren het hoofd te bieden.

De gevolgen van de krimp zullen ingrijpend zijn. het voorzieningenniveau van de afgelopen decennia zal niet meer kunnen worden gehandhaafd, het aantal sportcomplexen, winkelcentra etc. zal mee krimpen met de bevolking, noem het maar een vorm van marktwerking. Dat vraagt de komende jaren om politieke moed en een stevige regie op lokaal en regionaal niveau. Een vorm van leiderschap die in gezamenlijkheid met de bevolking kan komen tot deze moeilijke beslissingen lijkt het meest voor de hand te liggen. Dienende leiders die, met een luisterend oor naar de samenleving, een visie op tafel kunnen leggen aan de ene kant en een krachtig regisseur die het in politieke speelveld als autoriteit functioneert aan de andere kant. Het ligt voor de hand dat Heerlen, de centrumgemeente van Parkstad Limburg, deze rol moet gaan vervullen. Indien zij in staat zijn om binnen de regio het imago van grote broer die alles wil bepalen, verre van zich kunnen houden, dan zijn er kansen. Dienend en authentiek leiderschap wordt gevraagd om het vertrouwen onderling een impuls te kunnen geven.

Voor meer informatie over dit onderwerp en voor meer achtergrondinformatie over dit onderwerp bij de vng,ipo en parkstad limburg zie:
http://www.overheidsmanagement.nl/web/Actueel/Nieuwsartikel/Allemaal-om-de-tafel-om-te-praten-over-krimp.htm

Maurice Kohlen, MGM

Wilt u reageren klik dan op de titel van deze nieuwsbrief en ga naar de groep ChicManagement

maandag 23 november 2009

Studium generale Spiritueel Leiderschap

Maandag 24 november 2009

Studium Generale - Sprititueel Leiderschap


"Business Spiritualiteit is een model waarbinnen realisme en idealisme een vruchtbare wisselwerking aangaan. Deskundigheid is daarbij van groot belang, maar samenwerking onontbeerlijk. Een succesvolle onderneming beschikt zowel over corporatieve deskundigheid als over corporatieve spiritualiteit". - Prof. Dr. Paul de Blot SJ -

Uit: http://pauldeblot.nl/

Tijdens de bijeenkomst aan de universiteit van Maastricht doceerde Prof. Dr. Paul de Blot op boeiende wijze zijn visie op spiritualiteit en leiderschap. Daarbij wees hij vooral op de integratie tussen het “zijn” en het “doen”. Past datgene wat je doet bij wie je bent? Haal je de bezieling uit hetgeen je doet of werk je zonder passie, zonder vreugde enkel en alleen om brood op de plank te krijgen? De grote nadruk op controle die vaak het enthousiasme van sterk menslievende en succesvolle instellingen ondermijnt. Eenzijdig instellen op rationele planmatigheid en exclusieve aandacht voor het financiële beleid verstikken het bezielende klimaat van de organisatie.
Volgens de Blot hebben onderzoeken aangetoond dat organisaties die het hart volgen en durven te dromen van grootse prestaties de beste resultaten boeken.

Spiritueel leiderschap is leiderschap dat zich bevindt op het snijvlak van kennis van het vak en de wil van de leider om het enthousiasme, de bezieling van de medewerkers zo optimaal mogelijk te laten bloeien.

Een inspirerend verhaal, voor wie er meer van wil weten kan terecht op bovengenoemde website van de professor.

Maurice kohlen - ChicManagement

zondag 22 november 2009

ChicManagement start met Chic-actueel


foto: Tom Brooklyn - NYC Marahon 2007 - www.flickr.com


ChicManagement, de netwerkorganisatie die zich bezig houdt met Talentontwikkeling en waardecreatie voor Mens en Organisatie start met een eigen Blog. De Blog is bedoeld om in te springen op actualiteiten op het snijvlak tussen sport en organisaties. Hoewel inmiddels bekend is dat sport een enorm positief effect heeft op mensen wordt er in veel organisaties nog steeds nauwelijks aandacht besteed aan het belang van bewegen vor zowel het lichaam als de geest.

ChicManagement bouwt aan bewustwording en creëert aandacht hiervoor.

Volg de blog van ChicManagement en leer wat u als individu kunt halen uit sport maar leer ook hoe organisaties de meerwaarde van sport als managementtool kunnen inzetten.