Op de website van computable was op 20 mei jl. te lezen dat softwareleverancier ODS2 gaat personeelsleden voorzien van een personal trainer. "Volgens directeur Edwin Poorthuis verbetert sporten niet alleen de fysieke gesteldheid, maar ook de hersenactiviteit en daarmee het denkvermogen. Bovendien zou het een positieve invloed hebben op de creativiteit van werknemers." aldus het artikel in de computable.
In het masterdocument "sportende organisaties op weg naar de top" werd door ondergetekende ook al aangegeven dat sport in organisaties veel meer factor van belang zou moeten zijn dan het tegenwoordig is.
Tot slot blijkt tot overmaat van ramp dat de publieke sector niet genoeg maatregelen neemt om de vergrijzingsproblemen onder haar personeel het hoofd te bieden. In de monitor wordt vooral ingegaan op aspecten als kennis en kwaliteit en juist daar ligt de link met het eerdere artikel uit de computable.
Als het zo is dat door de vergrijzing er minder veranderbereidheid is, organisaties verstarren en doorstroom lastig wordt dan zou een positieve prikkel op het gebied van creativiteit en mobiliteit geen overdreven luxe mogen worden genoemd.
In de komende periode zal er vanuit ChicManagement dan ook contact worden gezocht met het netwerk Organisatie en Vergrijzing om te bezien in hoeverre de handen ineen geslagen kunnen worden om de problemen van de vergrijzing op creatieve wijze het hoofd te kunnen bieden en medewerkers mobiel te houden tot aan hun pensioen en verder.
maandag 31 mei 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Beste Maurice,
BeantwoordenVerwijderenMet sporten en bewegen denk ik dat onze hersenen inderdaad worden aangesproken op een manier die ons biologisch eigen is. Wie de ontwikkeling van de mens van afstand aanschouwt, ziet een ontwikkeling van 3,5 miljoen jaar. Pas de laatste 50 jaar zijn we gaan stilzitten en dat is "zo tegenstrijdig" met onze diepste behoeften om te bewegen, gevaar te ontlopen, kansen op overleven af te wegen. Naarmate dat minder noodzakelijk is kan het ook zijn dat dat onze creativiteit ongunstig beïnvloed. Onderzoek is daarover niet eenduidig. Want zijn de uitvinding van de mobiele telefoon, het internet, deze weblog geen toonbeeld van creativiteit?
Een ander gevolg van onze nieuwsgierigheid en creativiteit in medische zin is dat we steeds ouder worden. Nu hebben we een paradox te pakken. Onze creativiteit maakt ons steeds ouder. Da's interessant. Zo geredeneerd is creativiteit één van de oorzaken van de vergrijzing. Nee, nee, ik pleit niet voor minder creativiteit. Ik pleit wel voor creativiteit 2.0.
Creativiteit 2.0 vraagt om denken 2.0 en dus ligt in ons denken de oplossing. Wat daar nu van te denken?
Zou het geen goed idee zijn om het werk meer dan nu het geval is op te vatten als één groot spel. Een spel waarbij het gaat om op speelse (en dus minder gestresste) wijze in gezamenlijkheid "op jacht gaan" naar de grote doelen van de organisatie en daarbij gebruik maken van de impliciete en onbewuste opvattingen die we er allemaal op na houden.
Een speelse manier van werken sluit ook beter aan bij de "oerbehoeften" van onze hersenen om te bewegen, kansen te zoeken, enz... Het nieuwe werken veel meer op te vatten als het speelse werken. Wie speelt blijft jong en daaarmee ontgrijs je het denken van de organisatie. Want in ons denken zit de echte vergrijzing.
groet
Feliz