maandag 14 november 2011

Aranka Koning ongezouten kookblog

Aranka Koning heeft een (ongezouten) kookblog en haar specialisme is zoutarm koken. Aranka is via twitter verbonden met Limburg Life Balance en we hebben met elkaar afgesproken dat haar gerechten hier speciale aandacht mogen krijgen.

Hier zie je een van de recepten Toscaans brood:



Ingrediƫnten
500 gram bloem (biobloem) + extra voor bestuiven
15 gram gedroogde gist

250 ml water

60 ml olijfolie + extra voor invetten

Ook lekker: een handje gedroogde Italiaanse kruiden door het deeg en wat zwarte peper. Of probeer eens een handje komijnzaad of wat je ook lekker lijkt. Je kan t brood elke keer zijn eigen smaak meegeven door te variƫren.
En zo maak je het
Maak een preferment: Meng de helft van de bloem, met alle gist en 170 ml water door elkaar met een houten lepel tot je een soort beslag hebt. Dek dit af met huishoudfolie en laat tenminste 9 uur, of de hele nacht op kamertemperatuur staan.
Kneed de rest van de bloem en de rest van het water door je preferment en meng alle olijfolie erdoorheen. Kneed dit in ieder geval 5 minuten (kan erg plakkerig zijn, gebruik dan een beetje meer bloem).

Leg het deeg in een kom (die je ingevet hebt met olijfolie) en dek af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen.

Je kan nu doorgaan met het deeg vormen, je kan ook even de lucht uit het deeg duwen, weer een bol vormen en nog een uurtje laten rijzen. Dat komt de textuur van het brood echt ten goede!
Na dit uur stort je het deeg op een bebloemd aanrecht. Maak er 2 bollen van.

Neem de bakplaat uit de oven, leg er bakpapier op en wrijf er wat bloem op. Wrijf ook de bollen helemaal in met bloem en leg op de bakplaat. Maak met een scherp mes enkele snedes door het brood, niet te diep, ongeveer 0,5 cm. Dek af met vetvrij papier en laat nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor tot 220 graden, schuif de bakplaat in de oven, bak het brood in 30 minuten tot het mooi hol klinkt en laat op een rek afkoelen. Lekker om meteen te eten als het nog warm is.

Voedingsstoffen:
Per broodbol: 10 mg natrium, 400 mg kalium, 30 g eiwit, 270 mg fosfaat, 180 g koolhydraten, 1120 kcal.
Per (flinke) snee: 0 mg natrium, 40 mg kalium, 3 g eiwit, 25 mg fosfaat, 18 g koolhydraten, 110 kcal.


Wil je meer zien van Aranka kijk dan op: http://kookblog.envisage.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten