zondag 25 november 2012

Limburgse Linzensoep op eigengereide wijze

Gezond eten goed voor je balans : Limburgse Linzensoep
Tot de tweede wereldoorlog waren linzen een zeer populair voedingsmiddel. Tegenwoordig zijn linzen veelal van de menukaart verdwenen terwijl ze prima passen in een gezonde maaltijd en ook nog eens erg lekker zijn. Linzen behoren tot de peulvruchten en hebben veel zetmeel. Linzen bevatten veel complexe koolhydraten die langdurig energie geven. Juist die eigenschap past goed in een gezond leefpatroon. Het recept: 1 doosje linzen 400 gram 2 uien in stukken gesneden 1 takje rozemarijn 2 stengels prei in ringen gesneden 1 rookworst 5 hele ribkarbonades zonder bot 2 kruiden bouillonblokjes 2 teentjes knoflook 2 stevige wortels in plakjes gesneden 250 gram magere spekblokjes 3 aardappels 1,5 liter water Was de linzen, snijd de uien, prei, wortel, aardappel en knoflook en haal de blaadjes rozemarijn van het takje. Doe wat olie in de pan en fruit daarin de uien, knoflook en spekjes. Als de uien glazig zijn doe er dan de overige groente bij maar wacht nog even met de linzen en laat de groente even aanbraden. Doe nu de linzen erbij en kruimel de bouillonblokjes erover. Giet het water over alles heen en roer het door elkaar. Als de soep kookt zet het de hittebron dan laag en doe de hele karbonades onder de soep. Laat het geheel nu onder af en toe roeren 45 minuten pruttelen. Meng nu de in plakjes gesneden rookworst onder de soep, snijd de karbonades in kleine stukjes en laat alles nog minimaal 30 minuten op laag vuur staan. Na deze 30 minuten kunt u de soep eten. Heeft u de soep liever nog wat dikker laat ze dan rustig nog even staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten